probíhá výpočet, čekejte prosím...

řecká kuchyně

NĚCO MÁLO Z ŘECKÉ KUCHYNĚ

Kuchyně národů žijících u Středozemního moře jsou obecně velmi oblíbené a populární, někdo v nich dokonce hledá recept na dlouhověkost. Na tomto místě uvádíme nejen svá oblíbená jídla, ale i naše postřehy spojené s řeckou kuchyní. Některé pokrmy se pro nás staly součástí obvyklého jídelníčku, na jiné se zase těšíme jen do Řecka. Podělíte-li se s námi o své řecké pochoutky nebo jejich úpravu v českých poměrech, obohatíme náš seznámek i o Vaše příspěvky.

Baklava

Sladký moučník orientálního původu. Skládá se z těsta podobného listovému, naplněného směsí s ořechy, vše pořádně utopeno v medu. Tuto specialitu jsem se doma nikdy nepokoušela vyrábět i proto, že netradiční sladká tečka prostě k dovolené patří.

Dolmades

Vinné listy plněné směsí z rýže, podávají se jako teplý nebo studený předkrm. Vypadají jako malé zelené cihličky, jako obvykle zalité olejem. Jedí se s bílým pečivem.

Frapé

Objednávání této kávy v tuzemsku trošku komplikuje skutečnost, že se používá slovo eiskafé, které se dá přeložit do češtiny jako ledová káva (tedy s ledem) nebo káva se zmrzlinou, což není žádné frapé… Pravé frapé ale uděláte jen z pravého nescafé (to není reklama ale fakt). V trošce vody našleháte kávu do pěny, může v ní být i cukr podle chuti. Přidáte led a dolijete studenou vodou - já osobně někdy dolévám jen mlékem (s touto variantou jsem se v Řecku také setkala), smetanu si můžete samozřejmě přidat i do hotového frapé s vodou.

Chobotnice

neboli oktopus je fotogenická potvora s osmi chapadly plnými přísavek. V moři se vznáší na svých "nohách" a jakmile se přiblíží ke břehu, stává se kořistí lovců. Ti ji usmrtí a zuřivě s ní tlučou o kameny, prý aby ji zbavili nečistot a její maso změklo. Pak ji buď suší na slunci a rovnou bez další úpravy nakrájejí a jedí, grilují (maso je často tuhé) nebo se nakládá nakyselo. My jsme si oblibili druhou možnost a kupujeme plechovky ve vlastní šťávě nebo s příchutěmi. Pokud si dáte chobotnicový salát, pravděpodobně to bude právě chobotnice nakyselo s olejem, nakádanou cibulkou a paprikou.

Choriatiki salata

V našich končinách se mu říká bulharským označením šopský. Zásadně se do něj nedává nakládaná zelenina a ve většině řeckých taveren si jej kořeníte až na stole. Je to přírodní směs čerstvé zeleniny - rajčat, paprik, okurky a cibule, doplněná olivami a ovčím sýrem Feta (u nás je podobný balkánský sýr, který ovšem není ovčí). Koření se podle chuti solí, olejem, octem nebo citronem a případně bylinkami (např. oregano). Tento salát se jí jako předkrm, příloha nebo v létě i jako samostatné jídlo s bílým chlebem.

Kalamary

Jsou sépie, osobně se však obávám, že i u nás oblíbené sépiové kroužky pocházejí v Řecku od stejného supermarketového řetězce, takže za zajímavější považuji "kalamárová chapadla", která aspoň jinak vypadají. Většinou se podávají smažené v těstíčku, narazili jsme také na nakládané - podobně jako chobotnice bývají součástí salátů s názvem "plody moře".

Kuluraki

Mezi mnoha druhy řeckého pečiva mají tyto kulaté preclíky se sezamem nezastupitelné místo. Jsou křupavé, nebývají moc osolené a kromě pekáren se s nimi setkáváme na ulicích i na plážích, kde je prodavači nosí navlečené na tyči.

Opilé pomeranče

Tento nejjednodušší dezert je i součástí slavnostních banketů. Pochází z dob, kdy se běžně prodávaly chemicky neošetřené citrusy nebo to na některých bylo výrazně uvedeno, takže si člověk mohl vybrat. Dnes tedy vychlazený pomeranč odrhneme, abychom měli pocit, že jsme jej zbavili chemie a i se slupkou nakrájíme na co nejtenčí kolečka. Rozložíme na talířek a pokapeme koňakem Metaxa, děti by se měly spokojit s cukrem a příp. citronovou šťávou, po krátkém odležení (pokud vydržíme čekat) sníme dužinu pomerančů, oranžové obroučky zůstanou na talíři.

Ovocné polévky

Letní osvěžení ve velkých vedrech - hodí se zejména jahody, lesní pody, Případně další měkké ovoce. Rozmačkané ovoce posypeme práškovým cukrem, necháme chvíli odležet, zalijeme studeným mlékem, rozmícháme a sníme.

Ovocné saláty

Různé ovoce nakrájíme do mísy - hodí se pomeranče, jablka, hrušky, broskve… přidáme kuličky hroznového vína (nejlépe obě barvy), může být i kompotovaný ananas. Neměly by chybět vlašské ořechy, případně hrozinky. Zalijeme rozředěnou citronovou šťávou (kdo víc sladí, přidá cukr) a necháme odležet. Varianta prto dospělé je s bílým vínem.

Smažené rybičky

Jedná se o dobře známé maličké rybičky obalené ve slané mouce nebo v těstíčku a pražené v oleji i s hlavou a očima. Narazíme na ně všude ve Středomoří, často u kiosku s rychlým občerstvením. Jedí se samozřejmě celé a musí být dobře upražené (zde se osvědčuje friťák).

Suvlaki

U nás se říká ražniči nebo špíz. Řecké suvlaki jsou ppodle mých zkušeností poměrně malé špízy z malých kouskůpouze jednoho druhu masa - vepřové, jehněčí nebo kuřecí. Neprokládají se ani slaninou, zeleninou nebo uzeninou. Koření se speciální směsí na suvlaki smíchanou s olejem. Směs se dá částečně nahradit oreganem, solí, troškou pálivé papriky nebo chilli a citronem, někdo přídává i česnek. Suvlaki se pečou na roštu nad žhavým uhlím nebo prozaicky v troubě. Vhodná příloha je pita chleba nebo hranolky a všudypřítomný choriatiki salata.

Svatební mandle

Jsou to mandle s bílou nebo růžovou cukrovou polevou, které se prodávají v cukrárnách. Je to důležitá rekvizita při svatebním obřadu, podobně jako rýže zajišťují novomanželům bohatství, štěstí a potomstvo.

Sváteční pečivo

zejména při příležitosti největších řeckých svátků Velikonoc, se pečou velké kynuté moučníky - věnce, mazance atd. Doprostřed se tradičně zapéká buď červeně obarvené vajíčko nebo se do těsta zamíchá mince. Pověra říká, že kdo ve svém kousku moučníku peníz najde, bude mít další rok výjimečné štěstí.

Tzatziki

Dnes se u nás používají jako dresing na saláty nebo maso. Do tzatziki se dává hustý jogurt nebo zakysaná smetana, okurky se strouhají a přidává se kořenící směs (opět možno nahradit česnekem a oreganem)., někdo přidává také kopr. My jsme si oblíbili variantu osvěžující studené letní polévky, v níž jsou základem okurky nakrájené na malé kostičky, které v míse osolíme a necháme je pustit vodu. Přidáme lisovaný česnek a zalijeme bílým jogurtem rozředěným mlékem.

Další pochoutky a informace řeckém jídle najdete v Diskuzním fóru zde:

autor stránky: Mirka

poslední­ aktualizace: 29.10.2014


Notice: Trying to get property of non-object in /mnt/data/accounts/r/reckoland/data/www/2016/library/AZend/View/Helper/Visit.php on line 14

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace